Nieuws
Hoe hoog en snel spring jij?
Om te kijken waar jij je nog kunt verbeteren als volleyballer zijn er verschillende testen. Je kunt testen op sportvaardigheid (performance). Daarbij kun je denken aan de volgende twee testen bij een volleyballer; het testen van het sprongvermogen en een test om je specifieke snelheid te achterhalen.
1. Een test voor het sprongvermogen (meetbaar in hoogte)
De sargent-test voor sprongvermogen: explosief vermogen = kracht-coördinatie in anaeroob systeem. Het is een simpele test waarbij de sporter zo hoog mogelijk moet springen. De spronghoogte wordt gebruikt als een maat voor het anaerobe sprongvermogen van een sporter. Dit is niet geheel juist, want het vermogen dat de sporter levert is zowel afhankelijk van de spronghoogte als van het lichaamsgewicht. Het sprongvermogen van de sporter kan bepaald worden door het Lewis-nomogram te gebruiken. Hierbij wordt een relatie gelegd tussen spronghoogte en lichaamsgewicht.
Omschrijving:
Laat de sporter met de dominante arm naar de muur toe staan en zich zo ver mogelijk uitrekken. Let erop dat de voeten naast elkaar en geheel plat op de vloer staan. Laat de sporter omhoog springen. De sprong wordt uitgevoerd zonder aanloop en met slechts eenmaal inveren en een armzwaai voor de sprong. De sprong wordt drie keer uitgevoerd, met 30 tot 60 seconden rust tussen de sprongen. De maximaal behaalde spronghoogte, het verschil tussen de afstand in rust en de hoogst behaalde afstand tijdens de sprong, wordt gemeten aan de middelvinger van de dominante arm.
Bereken het sprongvermogen van de sporter:
2,21x gewicht van de sporter x wortel spronghoogte in meters x 9,81. Uitgedrukt in wattage.
2. Een test voor specifieke snelheid
10 x 5 meter sprint (zijwaartse snelheid alle anaerobe spelsporten). Deze test wordt als evaluator ingezet en het is dus belangrijk dat elke keer hetzelfde protocol wordt toegepast om de test zo betrouwbaar mogelijk te maken. De proefpersonen moeten sprinten tussen twee lijnen die op een onderlinge afstand van vijf meter op de grond zijn getrokken. Er wordt vanuit stilstaande positie gestart. Bij de keerpunten dient een voet over de lijn te worden gezet. De primaire uitkomstmaat voor deze test is de tijd die de proefpersoon over de tien sprints doet.
Weak link
Verder zijn er testen om jouw zwakke schakel te ontdekken. De FMS (functional movement screen) en rompstabiliteit, lenigheid en krachttesten nemen wij regelmatig af in onze fysiopraktijk. Dit om preventief te screenen waar jouw lichaam “zwakke plekken” kent. Zo kunnen we blessures voorkomen en jou een specifiek advies geven om oefeningen te doen om sterker, fitter te worden en te blijven. Voor deze testen kun je een afspraak maken in onze praktijk.
Ik hoop dat jullie weer wat wijzer zijn, bij twijfel bel ons!
Groetjes Marsha Westerhof, Fysiotherapie Medisupport
050-3182164 / www.medisupport.nl