Lustrum '18-'19

Thema: De groene draad


In seizoen 2018-2019 werd gevierd dat onze mooie vereniging vijftig jaar bestaat. Natuurlijk was er een thema: de groene draad.  Hieronder kun je lezen waarom voor dit thema gekozen werd.

I am a GREEN.

Het bekendste begin van een speech allertijden was in 1968 vanwege het overlijden van Martin Luther King overal op radio en televisie te horen. Dromen van grootse dingen gebeurde in 1968 ook dichter bij huis toen de mannelijke volleybaltak van gezelligheidsvereniging Vera en de vrouwelijke volleybalsters van de Slingeraap fuseerden. De Slingeraap was een subvereniging van Magna Pete, Vindicat-gelieerd vrouwendispuut. Twee totaal verschillende verenigingen, waarvan de draden door middel van een fusie met elkaar vervlochten werden tot één draad. Bij de Vera-Slingeraap Combinatie, werd de hiërarchisch en corporale cultuur al snel ingeruild voor de idealen vrijheid en gelijkheid, iets waar Martin Luther King ongetwijfeld trots op geweest zou zijn.

Het eerste knooppunt dat de nieuwe draad die Vera en Slingeraap vanaf 1968 samen vormen bereikte was in 1973. In dat jaar werd VSC volledig onafhankelijk. Bij het tweede lustrum in 1978 was er een eerste grootse lustrumviering in Mutua Vides met een bonte avond, ritmische gymnastiek en Israëlische volksdans. Ook was 1978 het oprichtingsjaar van de volleyballade. Hierin werden verhalen geschreven die niet onderdoen voor de huidige Times- en Balladeverhalen en daar zullen we dit jaar dan ook een aantal van aan jullie laten lezen. Een derde lustrum in 1983 heeft het succes van een bonte avond herhaald en extra uitgepakt met een buffet in het schilderachtige Noorderhoogebrug. De jaren ‘60 party die volgde was legendarisch.

Onze draad loopt door naar 1988 wat misschien wel het meest turbulente jaar in de geschiedenis van Veracles was. Allereerst veranderden de kleuren donkergroen/zwart naar grasgroen en zwart. Daarnaast vonden 25 leden op de oktober-ALV van VSC in 1988 dat de clubnaam niet pakkend genoeg was. Er werd een prijsvraag uitgeschreven en in mei 1989 werden opties als Locomotief, Slingeraap en Excalibur afgewezen ten faveure van de naam Veracles. In 1993 werd in overeenstemming met de ACLO besloten dat de thuiswedstrijden op zaterdag in het Sportcentrum gehouden mochten worden. De fameuze thuisspeeldag zoals wij hem nu kennen was geboren.

50 jaar later, staan we hier nog steeds. 50 jaar later bekleden wij hier gezamenlijk onze eigen groene hel. Een plek waar wij als vereniging de hoogste pieken, en diepste dalen gekend hebben. Ik herinner u graag aan een paar memorabele momenten in de afgelopen jaren, zoals de promotie naar de topdivisie met Paul Oosterhof, de bloedstollende kampioenswedstrijd van heren seum én niet te vergeten de beschonken sprongservice waarmee Koekje maarliefst drie opeenvolgende keren een fiets wist te raken. Wij hebben de groene hel waar Dikke immer op de trommel ramt, waar elk jaar weer een andere voorzitter tevergeefs probeert om de opstellingen der beide teams op te noemen, waar liedjes gezongen worden, tegenstanders uitgejoeld en waar vrolijk naar de scheidsrechter gezwaaid wordt.

Wat opvalt is dat de meeste grote ontwikkelingen in de geschiedenis van onze mooie vereniging hebben plaatsgevonden in een lustrum jaar. Dit betekent natuurlijk dat er een grote druk op de schouders van Adriaan en co. ligt. Dit heeft ons ook geïnspireerd. De viering van het 50 jarig bestaan van Veracles willen we groots aanpakken. Als je vraagt wat Veracles is, dan zeggen wij verbinding. Verbinding tussen studenten, tussen sporters, tussen competitieve teams en recreatieteams, verbinding op het veld en in het snaaiweb. Maar de verbinding gaat veel verder. Veracles heeft gezorgd voor duizenden blijvende vriendschappen. Voor een echte Veraclesser is Veracles niet zomaar een vereniging. Het is een familie, een baken, een thuis. Naast vriendschap ontstaat er binnen Veracles natuurlijk ook liefde. Twee huidige leden Lieke Jorna en Ella Krol zouden hier niet zijn als Veracles niet bestond. Zij zijn Veracles-baby’s. Daarnaast zijn er natuurlijk talloze “dikke lijntjes” in het snaaiweb. Veraclessers die bij de vereniging de ultieme verbinding hebben gevonden: de liefde.

Nu, in 2018, sluiten wij geen tijdperk af. We beginnen aan een reis waarvan niemand in deze zaal weet waarheen hij zal leiden. De bestemming van deze reis zal voor niemand van ons ooit de hoofdzaak zijn. Juist het genootschap waarmee je deze reis mag maken is het enige wat telt. Verbinding is dus het gouden woord van dit lustrum. 50 jaar Veracles betekent ook 50 jaar Veraclessers die deze verbinding in hun persoonlijke leven gevoeld hebben. Het thema dat wij gekozen hebben symboliseert de reis van Veracles en de betekenis van Veracles voor het leven van haar leden. Door deze elementen te verbinden presenteren we vol trots het thema van het 10e lustrum van G.S.V.V. Veracles: De groene draad: van groentje tot goud!

Gedurende het jaar hebben er activiteiten plaatsgevonden met elk een eigen, aan een lustrumjaar gelieerd thema. 11 lustrumactiviteiten van verbinding, met daarin een lustrumweek van verbinding en een festival op het Bernoulliplein.