Activiteiten voorgaande jaren


Activiteiten


1973: Jenga toernooi - Oliecrisis

Als je door het centrum van Groningen loopt zie je diverse winkels a la SoLow of Xenos waar de plastic snuisterijen over de toonbank vliegen. Plastic ligt heden ten dage onder vuur ligt vanwege het milieuaspect; rietjes en andere wegwerpartikelen zijn inmiddels zelfs verboden. In het eerste lustrumjaar, 1973, waren plastics en andere producten die gemaakt worden met aardolie een stuk schaarser dan nu. Dit had niet in de laatste plaats te maken met de oliecrisis, een opzettelijk gecreëerd tekort aan aardolie. Autoloze zondagen, benzinebonnen en massa-ontslagen in de Rotterdamse haven waren slechts enkele gevolgen die in Nederland goed merkbaar waren.
Wat doet men als het plastic van beerpongballetjes, plastic bekers en geplastificeerde speelkaarten niet voorhanden is? Dan wordt de aandacht verlegd naar houten speelgoed! Een Jenga Toernooi met plaats voor 32 deelnemers ging van start. De poulefase bracht de nodige emoties los, maar verliep voorspoedig. Inmiddels zijn ook de finales gespeeld en is Fleur Hukema de winnaar van het toernooi geworden!

1978: Diës nights - Grease

Als je op een donderdagavond in Groningen uit gaat, ontkom je er niet aan. Minstens één keer per avond worden je oren geprikkeld met een Grease-medley. Dinsdagavond 20 november, toen Veracles nog net geen 50 jaar oud was, gingen we een klein stapje verder. We organiseerden Diës Nights in het pakhuis. Onze Groene draad was inmiddels in 1978 aanbeland, niet geheel ontoevallig het jaar waarin de legendarische film Grease uit kwam. Met een thema op zak konden we de avond verder uitdenken en al snel kwamen we op het idee om een fotohoek compleet met groen-zwarte Grease auto in te richten. Dankzij Hannah’s uitmuntende schilderkunsten was de auto zeer goed gelukt en ook de ballonnen jukebox was een blikvanger, ondanks het feit dat bij het maken constant spontane ballon ontploffingen ontstonden.

Op de avond zelf was er één grote tegenslag. Wouter was ziek en het was natuurlijk erg jammer dat we de Diës zonder zijn aanwezigheid hebben moeten vieren. Tim en kersvers commissielid Nienke bleken erg goed in het balanceren op barkrukken om kilo’s crêpepapier op te hangen, iets wat we Hannah vanwege haar gebruik van krukken maar niet lieten doen. Gehuld in Danny en Sandy outfits was de lustrumcommissie er om 22 uur helemaal klaar voor. De eerste gasten waren de bestuursleden van Harambee, die overigens helemaal smoor van een consti af kwamen. Langzamerhand stroomden de mensen binnen. Omdat we om 0.00 uur officieel onze vijftigste verjaardag konden vieren en dat natuurlijk niet kan zonder te proosten, gooiden we er om iets voor twaalf een gratis fust in. Durk sprak een kort woordje, telde af en we proostten op het vijftigjarige bestaan van G.S.V.V. Veracles. Het was enorm gezellig en het feest ging door tot in de late uurtjes.

Zelf hebben we enorm genoten en we hopen dat jullie het ook leuk hebben gehad. Dat het lustrum echt was losgebarsten bleek eerder al uit de populariteit van de lustrumshirts. Er hebben meer dan 200 mensen een lustrumsshirt besteld, een aantal dat onze stoutste dromen heeft overtroffen. We hopen dat iedereen ze nog lang draagt!

1983: De veiling van Freddy - Heineken ontvoering

Wat is het ergste dat een student zou kunnen overkomen? Het niet halen van tentamens? Het welbekende FOMO (fear of missing out) moment dat je ervaart als je vrienden op een feestje zijn en jij niet? Deze ervaringen zijn natuurlijk vervelend, maar vallen in het niet bij het horen van die ene vreselijke zin: “het bier is op.” In 1983 werd de baas van een van de grootste bierbrouwerijen van de wereld ontvoerd. Welbekende crimineel Willem Holleeder en zijn kornuiten ontvoerden Freddy Heineken en zijn chauffeur.  

Deze ervaring hebben wij op 12 januari nagebootst toen wij onze praeses Aad naar een geheime locatie loodsten om hem een escaperoom te laten oplossen. De hele vereniging kon vol spanning toekijken hoe hij trachtte om op tijd te ontsnappen. Door een ice te trekken had hij de mogelijkheid om een “chauffeur” te roepen. Dit werd Ketsli en samen slaagden ze erin om net binnen de tijd een weg naar buiten te vinden, waardoor het speciaalbier voor de halve prijs over de toonbank kon gaan de rest van de avond.

Vervolgens was er een glansrol weggelegd voor twee leden van het kabinet de Boer. Veilingmeester Hessel en assistente Brenda zorgden voor een spetterende veilingavond. De hoge bedragen vlogen om onze oren. Gerb spande de kroon door maar liefst 140 euro neer te tellen voor een spannende kalender van Dames 3. In een reactie laat hij weten dat het elke cent waard is. Wij zijn zeer tevreden over deze geslaagde avond.

1988: Disney karaoke - Opening Disneyland Parijs

Op 12 maart vond het volgende lustrumfeestje plaats bij één van onze sponsors, Karaokebar Sing Along.

Het lustrumjaar wat bij deze avond centraal stond was 1988. In dit jaar werd Disneyland Parijs geopend, een gebeurtenis om nooit te vergeten. Velen van jullie waren nog niet geboren tijdens de opening, maar zullen er later wel zijn geweest. En wat is er nou beter dan Disney deuntjes zingen?! Nou, het lustrumlied! Tijdens de activiteit werd door een aantal leden van de Veraclesband (Wouter van Zanten, Roy Blum, Mattijn Vermaas & Hannah Meijer) het lustrumlied De Groene Draad gepresenteerd. Gelukkig kon iedereen het snel meezingen en mocht Ewout zelfs solo zijn kwaliteiten laten horen. Achteraf kwam er zelfs de vraag van Sing Along of we niet vaker konden komen zingen... ;)

Je vindt het lustrumlied hier: De groene draad

1993: Schuimfeest - Kater na teveel aan water

Een schuimfeest. Als organisatie vonden we het van tevoren moeilijk om ons voor te stellen hoe dat zou gaan lopen. Was er wel genoeg schuim om Dizkartes te vullen? Komt het allemaal goed met het water en de elektrische apparatuur?  Uiteindelijk was de dag aangekomen en konden we niet veel anders dan afwachten en hopen op een spetterend feest. Spetterend werd het zeker. Zodra de machine aanging stond je tot je heupen in het schuim. De vraag die wij van tevoren het meest hebben gekregen is: “Wat doe je aan naar zo’n feest?” Uiteindelijk kozen veel mensen voor zwemkleding, wat verstandig bleek te zijn. Voor de verandering was iedereen eens vroeg binnen en dat kwam de stemming enorm ten goede. Al om 23 uur zat de sfeer er goed in. Al snel gingen de biertjes achterover en ging iedereen los. De opblaasdieren waren een gouden zet en mensen vlogen voor je voeten langs al glijdend op een opblaaskrokodil. Uiteraard is drank en op hoge snelheid glijden geen geweldige combinatie, maar er raakten geen mensen levensgevaarlijk gewond. De sfeer bleef ook na het uitzetten van de schuimmachine erg goed en iedereen feestte door tot in de late uurtjes. Wat een geweldig openingsfeest!

1998: Groene voorjaarsspelen - Sportdag/BBQ/Borrel

Dat brak sporten voor sommige mensen goed werkt laat DKV ieder jaar weer zien. Brak op tijd komen is voor velen wel erg moeilijk en zo begon de sportdag een half uurtje later dan gepland. Iedereen deed wel fanatiek mee en vooral de stormbaan was een groot succes. Dat het bestuur dit jaar sport en drank veel heeft gecombineerd viel goed te merken, want de prestaties waren het best van iedereen. Wij hadden bedacht dat iedereen twee keer elk onderdeel zou doen, maar één keer bleek zwaar genoeg. Wel werd er spontaan nog een afvalrace georganiseerd over de stormbaan. Hessel de Boer bleek hierbij de snelste van de vereniging te zijn. Vervolgens gingen we lekker BBQ-en. Het bestuur liet zich van hun beste kant zien door de organisatie te helpen met het bereiden van heerlijke stukjes vlees. Hiervoor grote dank. Zoals vaker at iedereen hun buikje vol in de Sportsbar en werd er zo een goede bodem gelegd voor de aanstaande borrel.

2003: Biercantus - Idols

De lustrumactiviteit waar een aantal mensen het meeste naar uitkeken en waar een ander deel van de Veraclessers het liefst zo ver mogelijk bij uit de buurt blijft. Om de locatie überhaupt te vinden was er door de Lustrumcommissie een filmpje gemaakt. In een schuur ergens ver weg gestopt bij Vieze Manfred (ja, zo heet hij echt) mochten wij onze biertafels opstellen en de kelken vullen. Nadat de standaardregels waren uitgelegd en Koetje en Hessel duidelijk hadden gemaakt dat met half volume niet gezongen ging worden en iedereen zijn kelk ad-fundum mocht trekken was de toon gezet. De avond ging goed van start en er werden alleen maar toffe liedjes gezongen. Nadat de avond vorderde, werden er meer intieme vragen gesteld. Zo was het toch erg confronterend voor Hut(s) dat maar liefst drie van de inmiddels zeven (!) mensen met wie ze geregeld had aanwezig waren die avond. Naast dat Naima en Talitha even niet meer wisten wat ze nou precies met elkaar hadden gedeeld was er ook ruimte voor liefde. Zo werden alle rela’s drinkbuddy’s, wat vervolgens weer resulteerde in chaos onder het bestuur. Dit kwam er ongeveer op neer dat dit overal bij mocht drinken, want wat hadden ze anders verwacht bij de cantus.

Omdat er ook rekening gehouden moest worden met de vegetariërs is de peenadt in het leven geroepen. Wat is dat, vraag je je misschien af als je er niet was. Dit was een prachtig grote peen waardoor het bier geschonken kon worden en zo kon fungeren als zoiets als een trechter. Zo mochten de zusjes Wijma hier elkaar even bij assisteren. Naast het Lustrumlied, wat niet iedereen even goed had geoefend zongen we echte klassiekers als het gras van het noorderplantsoen, traag, en Joost (is anders geaard). Onze Joost werd er misschien zelfs een beetje emotioneel van nadat Koetje heb uitgebreid bedankt had voor zijn diensten als scheidsrechter, waarbij hij een fluit kreeg en deze figuurlijk aan Quinten als nieuwe opvolger werd overgedragen. Nu is het aan hem om scheidsrechterlijke zaken op orde te houden.

Waar we brulden als leeuwen was Koetje ook erg jaloers geworden op de manen van iemand in de zaal. Waar hij de persoon in kwestie cryptisch omschreef voelde vooral Lian zich heel erg aangesproken door dit feit en bood nederig haar haar aan om te lenen. Echter, had Lian niet door dat het al die tijd al om haar buurvrouw ging, Eline Zaal. Degene die echt de wilde manen in haar bezit had.

Toen er ook nog eens een tosti pauze kwam, we verwend zijn met meerdere legendarische limericks (dankjewel Eline Wijma) en ons eigen clublied uit volle borst hadden gezongen met elkaar was het toch echt tijd om het gure pand weer te verlaten. Een aantal durfden het nog aan de stad even in te gaan, waar anderen eieren voor hun geld kozen.

2008: Kredietcrisis - Kookworkshop en spelletjesavond

Na het biergeweld van de Cantus waren we wel toe aan een activiteit die pas in de namiddag begon. Een kookworkshop in de Sportsbar, hoorde je mensen zeggen. Die maken toch alleen maar snelle hap? Arjen is echter zelf geschoold als kok en kan dan ook heerlijk koken. In samenwerking met ons heeft hij een heerlijk menu samengesteld dat we voor een heel klein prijsje zelf konden klaarmaken. Er werd door het eerste groepje een amuse van een wrap met blauwe kaas gemaakt en als voorgerecht hadden we een mosterdsaus met vele garnituren. Toen mocht het tweede groepje laten zien wat ze konden. Zij maakten een heerlijke gevulde kipfilet met gebakken witlof, aardappeltaart en champignonsaus. Als toetje hadden we de droom van elke aardbei-liefhebber: bavarois met sorbetijs. Na het eten was er geen tijd meer voor de afwas. We moesten linea directa door naar het Fust om onze Hollandse kennis te testen. De groepjes hadden af en toe wat moeite met de vragen, maar over het algemeen ging het erg goed. Ook de Hollandse spelletjes die als intermezzo dienden, vielen erg in de smaak. Het winnende team genoot zichtbaar van de bucket die hen als prijs aangeboden werd. Een zeer geslaagde dag!

2013: Troonswisseling - Koninklijk gala

Een koninklijk gala. Met deze titel schep je automatisch verwachtingen en we deden natuurlijk ons best om hieraan te voldoen. De randvoorwaarden waren absoluut aanwezig. Het platformtheater is een prachtige locatie en ook de band Bittersweet werd enorm goed gevonden. Hannah liet zelfs het diner schieten om de locatie te versieren en toverde dit bijna eigenhandig om tot een geweldige feestlocatie. De kroontjes die iedereen bij de ingang kreeg, zorgden voor een echt koninklijk gevoel. Verder zijn wij grote dank verschuldigd aan onze eigen fotograaf Erwin Pranger, die uiteindelijk het hele gala is gebleven om voor iedereen mooie herinneringsfoto’s te maken. Dat Bittersweet echt een goede coverband is bewezen ze op ons gala opnieuw. Hun optreden was enorm vet en ze speelden leuk mee toen enkele Veraclessers het podium opgingen voor hun bijdrage aan de feestvreugde. De overgang van band op DJ verliep naadloos en iedereen was enorm vrolijk. Wat ons betreft een prachtig einde aan een geweldige week.

2018: NU! - Lustrumfestival

Eindelijk maar toch: het hier en nu! Tijd voor een echt feest op 22 juni. Met foodtrucks, goed bier van Café de Koffer en een aantal live optredens werd op het Bernoulliplein een festival voor leden, oud leden en andere bekenden van Veracles neergezet. Het weer zat gelukkig mee en iedereen kon de hele dag lekker op het gras chillen, luisteren en natuurlijk een balletje overspelen. Helaas was het lustrum hierna écht voorbij... We kijken er met super veel plezier op terug!