Nieuws

Jonge autorijders zijn het duurst uit voor hun autoverzekering

Jonge autorijders zijn het duurst uit voor hun autoverzekering

Jonge autorijders zijn het duurst uit voor hun autoverzekering 

Autorijders van 18 jaar betalen verreweg het meest aan hun autoverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Geld.nl. Als jonge automobilist word je flink afgerekend door een gebrek aan ervaring. Gelukkig is er ook goed nieuws, want er is geen enkele andere leeftijdscategorie waarbij de premie op de eerstvolgende jaren ook weer zo ontzettend hard daalt. Tussen het 18e tot en met het 25e levensjaar daalt de autopremie gemiddeld met 11 tot 12 procent. Een enorm groot verschil in enkele jaren tijd. En die besparing kan nog meer oplopen wanneer je er vanuit gaat dat iemand met ieder verstreken jaar er ook een schadevrij jaar bijkrijgt en hierdoor korting kan krijgen op de premie. Kortom, als 18-jarige bestuurder is er gelukkig ook veel om naar uit te kijken.

Hoe wordt de premie voor een jonge bestuurder opgebouwd?

Hoe komt het dat 18-jarige bestuurders verreweg het meest betalen? Dit heeft vooral te maken met de wijze waarop een autopremie wordt berekend. Hierbij wordt er een risicoanalyse uitgevoerd op basis van enkele persoonlijke gegevens. Je woonplaats, leeftijd en ook de waarde van de auto spelen hierbij een belangrijke rol. Vooral voor jongeren en senioren betekent dit vaak ook dat ze worden afgerekend op hun leeftijd. De premie wordt opgebouwd aan de hand van enkele risico’s. En uit de cijfers blijkt maar weer dat vooral jongeren veel schade rijden. Deze schade wordt vervolgens verhaald op de totale leeftijdscategorie.

Als jonge bestuurder heb je logischerwijs ook veel minder ervaring met rijden. Bovendien willen jongeren nog wel eens wat losser met de autoregels omgaan. Hierdoor zit een ongeluk soms in een klein hoekje. Met alle gevolgen van dien. Om dat risico te dekken zullen jongeren meer premie betalen voor hun autoverzekering. Ook omdat ze hier – zo blijkt uit onderzoek – het meest gebruik van maken.

Toch is er ook licht aan de horizon, want volgens Geld.nl daalt de premie ook weer net zo hard na enkele jaren. Vanaf je 25e daalt de autopremie veel minder. Tot je 25e levensjaar kun je echter profiteren van een premiedaling van circa 11 tot 12 procent. Dit percentage kan zelfs oplopen tot 20 procent per jaar wanneer je ook nog eens geheel schadevrij rijdt.

Autoverzekering afsluiten op naam van de ouders

Doordat jongeren in Nederland relatief veel premie voor hun autoverzekering betalen, is het soms heel verleidelijk om dan maar een autoverzekering op naam van de ouders af te sluiten. In elk geval tot het 25e levensjaar, hierbij besparen ze vaak meer dan de helft van de premie die ze op hun 18e zouden betalen, maar is dit wel zo verstandig?

Hoewel het heel begrijpelijk is dat veel jongeren dit zo doen, wordt dit afgeraden door de vergelijkingssite. Het is wellicht goedkoper, maar je kunt er wel mee in de problemen komen. Bovendien ben je zo ook niet in staat om op je eigen naam schadevrije jaren op te bouwen. Iets wat op latere leeftijd juist weer tot een fikse besparing op de autoverzekering kan leiden.

Wil jij besparen op je autoverzekering? Maar betaal je als jongere erg veel? Dan loont het zeker om eens goed research te doen naar de verschillende aanbieders. De verschillen zijn zelfs zo groot dat ieder jaar overstappen een goede optie kan zijn.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen