Nieuws

Veracles D1 naar achtste finale beker

Precies twee weken zat er tussen het treffen van Sudosa Desto en Veracles in de competitie en de beker van afgelopen zaterdag. Ploegen die beide te maken hebben gehad met het inpassen van nieuwe speelsters. In de competitie vertaalde dit zich al in een spannende pot volleybal, maar ook één van diepe dalen/hoge pieken aan beide kanten van het net.

Zo was dat ook afgelopen zaterdag het geval. De ploeg uit Assen had de beste start, net als twee weken geleden. Bij een stand van 10-4 had de ploeg uit Groningen eindelijk begrepen dat de winst vandaag niet uit de lucht zou komen vallen of op een presenteerblaadje aangereikt zou worden. Met die wetenschap begon men met scherpte en enthousiasme de ballen te serveren, blokkeren en aanvallen. Voor de twintig punten had men de ploeg uit Assen ingehaald om vervolgens door te stomen naar een 20-25 setwinst.

In de tweede set had men aan de kant van Veracles moeite om afspraken na te komen in blok en verdediging. Ook de druk vanuit service kon niet doorgetrokken worden met als resultaat een Sudosa Desto dat met steeds meer overtuiging en vertrouwen begon te spelen. Een gat bij 14-11 kon men aan de kant van Veracles niet meer dichtkrijgen en de ploeg uit Assen mocht steeds verder uitlopen. 25-18 en 1-1 in sets.

In set drie een zelfde spelbeeld en het was vooral de thuisploeg die onder aanvoering van Cindy Zandstra de punten bleef binnenslaan.  De ploeg uit Groningen bleef echter knokken voor wat het waard was en met sterke invalbeurten, soms voor een paar punten of soms voor iets meer, kon Veracles langzamerhand het initiatief overnemen. Op 23-23 werd een uitgelezen kans om op setpoint te komen echter uitgeslagen en zo is het Sudosa dat in plaats van Veracles op setpoint komt. Met 25-23 wordt de set uiteindelijk verloren.

Wie had gedacht dat Veracles zich in set vier als een baksteen op de grond zou laten vallen en zou stoppen met bewegen kwam bedrogen uit. Met kunst en vliegwerk, duiken en rollen, kill – blocks en aces werd deze set een ware thriller. Blokkerend maakte Veracles in deze set het verschil met de ploeg uit Assen en boven de twintig was elke aanval aan de kant van de Groningers raak. Een spannende eindfase, maar met 27-29 trok Veracles de set naar zich toe, 2-2 en dus op naar de vijfde set.

De massaal naar Assen gekomen Veracles- studenten maakten er op de tribune een behoorlijk feest van en kregen het zelfs voor elkaar om de ‘thuisblijvers’ in het sportcomplex in Groningen te trakteren op een livestream van de wedstrijd. In combinatie met de grote groep ouders voelde Veracles zich gesteund en was het vastberaden om als winnaar van het veld te gaan stappen.

In de vijfde set was het een gelijk opgaande strijd, maar verzuimde de ploeg uit Groningen af en toe een uitgespeelde aanval af te maken. Het was vooral het linker vlerkje van Nova Marring dat het nog erg spannend maakte aan het eind van de set en voor Sudosa Desto de punten binnen sloeg. Aan de kant van Veracles waren het Renée Houwkes en Laura Hamming die voor de punten moesten zorgen. Het collectief van Veracles bleek sterker en met 14-16 werd ook de laatste set binnengehaald.

Zo bekeren ‘de groenen uit Groningen’ een ronde verder en hopen ze een mooie topclub in de volgende ronde te treffen. (VoV: dat is dus na de loting  Oskam Taurus geworden). In totaal speelde Veracles nu vier officiële wedstrijden waarvan er drie werden gewonnen. Geen slecht begin voor een debutant en een compleet vernieuwde ploeg. Op naar meer! Zaterdag staat de stadsderby tegen Donitas op het programma om 19.30 uur, tot dan!