Nieuws

Wanneer ga ik wel of niet trainen?

Wanneer ga ik wel of niet trainen?

Wanneer ga ik wel trainen en wanneer niet?

Je hebt allemaal wel eens ergens last van, maar wat doe je ermee? Blijf je thuis, ga je er mee door trainen, naar de eerste hulp van het ziekenhuis of bel je jouw fysio? Hier zijn twee meetinstrumenten om te kijken wat je zou kunnen doen bij pijntjes die al langer bestaan. Dus die schouder die soms een beetje zeurt, of die kniepees die je soms voelt. Wat doe je hiermee?

Risicobeoordeling bij blessures 

Dit doen we aan de hand van twee meetinstrumenten.

1. De pijnschaal (VAS):

Een VAS score van 0 is geen pijn. Een score van 10 is ondragelijke pijn. Een VAS score tot 3 betekent dat het qua pijn wel gaat voor de sporter. Vanaf VAS 4 wordt de pijn ervaren als storend, je gaat je aanpassen/anders bewegen door de pijn.

2. Blessuregraad  

De blessuregraad herken je aan het volgende schema wat is afgeleid van peesblessures (Alfredson & Cook, 2007). Belangrijke meetbare kenmerken zijn wanneer de klachten optreden/aanwezig zijn. Maar in het bijzonder hoelang het duurt dat de klachten zijn hersteld.

Blessuregraad (schaal van 0-4)

0 = geen pijn, geen probleem.

1 = tijdens training/wedstrijd lichte pijn (VAS 3) daarna weg, meldt dit bij trainer en coaches.

2 = tijdens en de dag na de training/wedstrijd pijn tot VAS 3, overleg met verzorger/fysio/arts; aangepast trainen aanbevolen.

3 = pijn tot aan de volgende training/wedstrijd maar afnemend en oplaaiend, stop de activiteiten.

4 = constante hoge pijn. 

Uit bovenstaande tabel herleid je de ernst van de blessure en bij pijnklachten vraag je naar de pijnscore. Zo scoren we een overbelastingblessure op twee manieren. 

Iemand heeft pijn tijdens het sporten en geeft deze pijn een VAS 3, maar de pijn is na het sporten gelijk weer weg. Hij heeft bij de dagelijkse activiteiten geen pijnklachten. De ernst van de blessure geven we een 1, met de bijbehorende VAS tijdens sporten 3. Deze sporter meldt zich bij de trainer, maar kan wel trainen/spelen. Blijft de blessure aanwezig, dus dezelfde VAS 3, maar de pijn blijft (blessuregraad 3) dan kom je even langs bij de fysiotherapeut. De fase er tussenin (blessuregraad 2), de pijn is na de training ook nog aanwezig, beetje stijf bij opstaan, betekent de training aanpassen, maar je kunt wel gaan. (Iets minder springen, niet aanvallen, niet sprinten bijv.) 

Voor een sporter noemen we twee belangrijke argumenten om NIET te sporten: 

• kans op meer schade; 

• meer met de klachten/pijn bezig zijn dan met de wedstrijd/ training.

 

Bij acute blessures is dit een ander verhaal;

Ga je door je enkel, krijg je ineens een pijnscheut en gaat deze niet weg; stoppen met trainen. Later volgt een update wat je dan moet/kunt doen. Voor nu; bij acute blessures; ga even bij je fysio langs!

 

Ik hoop dat jullie weer wat wijzer zijn, bij twijfel bel ons even.

Groetjes Marsha Westerhof, Fysiotherapie Medisupport

050-3182164 / www.medisupport.nl