Nieuws

Wie springt het hoogst? - Medisupport artikel 4

Wie springt het hoogst? - Medisupport artikel 4

Wie springt het hoogst? Deel 2

 

In deel 2 van dit stukje gaan we het hebben over het verbeteren van het springen en landen. 

Wil je meer informatie? Beter landen of hoger gaan springen? Kom eens langs met je vragen of om te trainen in onze praktijk. Meer informatie vind je op www.medisupport.nl

Hoe verbeter je de coördinatie in jouw sprong, oftewel: hoe ga je hoger springen?

  1. Het voorkomen van rotaties (draaibewegingen) in de romp of andere compensatoire bewegingen (in armen en benen). Dit betekent dat je vooral je buikspieren en rompspieren moet trainen en je armen moet gebruiken om te springen! Alle rare draaiingen en gekke landingen kosten tijd op de grond en leveren dus vertraging op in de sportactie waardoor je kostbare tijd om bij te bal te komen verspeelt.
  2. Het trainen van de juiste spieren om hoger te springen. Vooral je kuitspieren zijn super belangrijk, met name voor de middens in het volleybal!
  3. Het voorkomen van blessures (bij verkeerd landen; bijvoorbeeld niet inveren bij landen of je knieën gaan naar binnen).

 

  • is zeer belangrijk bij springen en landen maar ook in de ‘zweeffase’.

Als alles is aangespannen wanneer je in de lucht hangt, dan is je blok krachtiger en je bereik ook groter!

 

De top 3 oefeningen om dit doel te behalen

(Zoek vooral naar praktische voorbeelden van deze oefeningen op het internet voordat je deze uitvoert).

  1. Squat en squat jump (eventueel squatten tot tenenstand, lekker explosief). Kniebuigen met een halterstang in je nek. Langzaam naar beneden (tot 100 graden kniebuiging) en explosief omhoog. Leg de halterstang aan de kant en spring daarna op een hoge step/bank/box (squat jump).
  2. Pull over; mooie oefening voor je bovenlichaam waarbij je de hele ‘spanningsboog’ van je bovenlichaam traint en zo vanuit de volledige bewegingsuitslag kracht zet in borst, armen en core.
  3. (Anti-)rotatie oefeningen voor je romp; sta stil met je knieën licht gebogen en pak een pulley of elastiek vast. Draai in je romp van links naar rechts waarbij je de weerstand van het elastiek of de pulley in je buikspieren voelt. Natuurlijk pak je ook de andere kant!

 

Ga lekker aan de slag, je zult zeker winst boeken!

Wil je meer informatie over hoe je beter landt Of hoger springt?  Kom dan eens langs in onze praktijk: www.medisupport.nl

Groetjes,

Marsha Westerhof; fysiotherapiepraktijk Medisupport: 0503182164/www.medisupport.nl

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen