Nieuws

Al nagedacht over het aanschaffen van een auto?

Al nagedacht over het aanschaffen van een auto?

Heb je een auto gekocht of ben je van plan deze binnenkort aan te schaffen? Iedereen met een auto is verplicht een autoverzekering af te sluiten. Oriënteer je goed voordat je een passende autoverzekering kiest.

Stap 1: welke dekkingsvorm?
De eerste stap is het bepalen van de meest geschikte dekkingsvorm: WA, beperkt casco of volledig casco. Hierbij spelen drie factoren een rol:

- De waarde van de te verzekeren auto
De hoogte van de premie die je gaat betalen moet in verhouding staan tot de waarde
van de auto. Deze waarde hangt natuurlijk grotendeels af van de leeftijd van je auto.
Wanneer je bijvoorbeeld een oude, tweedehands auto hebt gekocht is de waarde relatief laag. Het is dan zonde om de hoge premie voor een all risk-verzekering te betalen; het ligt dan meer voor de hand om enkel een WA-dekking te kiezen. Bij een nieuwe auto is het wel raadzaam om te kiezen voor een verzekering met een all risk-dekking.

- Je eigen financiële situatie
Hoe meer (soorten) schade de dekkingsvorm dekt, hoe hoger de premie die je betaalt. Een all risk verzekering is daarom veel duurder dan een WA-verzekering. Dus wanneer je als verzekerde weinig geld hebt, is het slim om te kiezen voor een goedkopere verzekering, bijvoorbeeld de minimale WA.

- Je schadeverleden: het bonus-malussysteem
Bij het vaststellen van de hoogte van de premie hanteren de meeste verzekeraars in Nederland het bonus-malussysteem. Hierbij wordt gekeken naar het schadeverleden van de verzekerde. Wanneer je als verzekerde al een aantal jaren geen schade hebt gemaakt, krijg je korting op je premie: bonus dus. Na veel schadevrije jaren kan de korting wel oplopen tot 80%, dus het loont zeker om voorzichtig te rijden. Daartegenover staat natuurlijk wel dat wanneer je schade rijdt, er een toeslag op de premie wordt berekend: deze toeslag heet malus. Vrijwel elk type schade die ten laste van de verzekering komt is van invloed op de bonus-malusregeling. Echter veel verzekeraars maken een uitzondering voor schades die onder de beperkt casco- dekking vallen, zo zal schade door diefstal, hagel, storm of ruitbreuk niet van invloed zijn op de bonus-maluskorting.

Stap 2: aanvullende dekkingen?
Een autoverzekering dekt niet alle schade die je als automobilist kunt krijgen. Schade aan andere inzittenden wordt meestal niet volledig gedekt. Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid om voor een relatief lage opslag dit soort risico's aanvullend te verzekeren met bijvoorbeeld een schadeverzekering voor inzittenden. Ook een rechtsbijstandverzekering wordt altijd aangeraden. Het samenstellen van een pakket van verschillende verzekeringen pakt dus voordelig uit. Sommige verzekeraars bieden pakketten aan speciaal voor studenten. Denk dus van te voren goed na over wat je wel en niet gedekt wilt hebben, want als je alles in één keer afsluit, spaart dat geld!

Stap 3: welke verzekeringsmaatschappij?
Als je uiteindelijk voor jezelf hebt vastgesteld welke dekkingsvorm je kiest en welke aanvullende dekkingen je wilt, rest er nog maar één te nemen keuze: welke verzekeraar? Op internet zijn verschillende websites te vinden waarop je met jouw persoonlijke voorkeuren een vergelijking kan laten uitvoeren. Let er wel even op dat dit neutrale sites zijn en niet van een verzekeraar die de vergelijking in zijn eigen voordeel zal laten zijn.

 

Bron: www.autoverzekering.nl

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen